Nytt år, tre kungar och julen utsopad

Hej på er! Hur är det? Söndagkväll och jag ligger ett hörn i soffan och försöker röra mig så lite som möjligt. Juni och Hjalmar har varit sjuka hela veckan och igår eftermiddag däckade jag. Det kändes om någon plötsligt satt sig på mina axlar och jag började frysa och fick feber och ont i hela kroppen. Som tur var har barnen blivit lite bättre, fastän de både hostar och har snuva fortfarande. Vi får se vart den här veckan tar vägen. Förra försvann i vakna nätter med en stackars febersjuk och hostande Hjalmar och i helgen har det varit Juni finisen som legat och pipigt i sängen. Vi har i alla fall tagit det lungt och det har varit skönt. Jag har också städat bort julen som ni kan se på bilden ovanför. Det känns som det är dags för någonting nytt. Därför tänkte jag också nu visa er bilder från våra sista juliga dagar, så vi kan vända blad sedan.

Senast berättad jag för er om nyårsafton. Dagen efter vaknade vi upp hos Marc. Jag och Hjalmar var uppe först. Sedan kom alla barnen en för en medan de vuxna låg och sov. Jag tycker det var ett ganska mysigt sätt att börja det nya året på, att sitta och se på tecknad film på tv med dem.

En annan rolig grej vi gjorde var att åka via stranden på vägen hem. Här är tradition att ta sig ett dopp den första dagen på året,

Så det gjorde vi!

Därefter bar det direkt av till Edus mamma Rosa för att äta nyårsdagslunch.

Edus bror och Nuria och barnen var också där och det var roligt att se alla eftersom vi inte setts sedan innan julen.

Dagarna därefter njöt jag av mysljus innanför, dagsljuset utanför, av att packa upp väskorna och vara hemma i vår lägenhet.

Över att sova i vår säng.

Tidiga morgnar med denna finis

och av vackra saker runt omkring oss.

En eftermiddag kom farmor Rosa över och vi lekte Tio de Nadal som jag tror jag har berättat om förr. En rätt så lustig katalansk tradition, enligt mig.

Barnen sjunger en ramsa och slår med en pinne på denna träfigur som sedan “bajsar” ut en liten present.

Hur som helst tycker jag det är jätteroligt att barnen får lära sig och uppleva så mycket som möjligt av sina bägge kulturer, så vi kör allt. Ju fler desto bättre.

Sedan kom fredagen och då var det dags för den finaste av de spanska traditioner som jag känner till, nämligen Reyes. Trettondagsafton när de tre vise männen kommer till stan för att sedan följande morgon ge presenter till barnen. Som vår jul men ändå en annorlunda stämning och känsla.

Vi var redan på plats tidigt för att se paraden genom stan.

Juni var så här pepp! Senast hon såg den var hon bara 1,5 år och därför minns hon såklart inget från det.

När paraden väl körde igång kändes det som om årets tema var kärlek med många hjärtsymboler och varma färger. Ett fint budskap för staden.

Överlag var allt så magiskt och fint!

Det är liksom inte som en vanlig parad utan mer som en cirkusföreställning

eller som en teater för barn.

Ja, ni ser Junis reaktion.

I alla fall ni någon gång har möjligheten att åka hit över trettondagshelgen så rekommenderar jag er verkligen att göra det.

Vi alla var helt slut efteråt men när Juni och Hjalmar somnat stannade jag och Edu uppe en stund till och fixade i ordning för morgonen. Jag har sett så många amerikanska filmer när barnen får sina julklappar på morgonen så det kändes lite som jag var med i en sådan när vi smög omkring och slog i de sista paketen. Tro nu inte att vi ger Juni och Hjalmar en massa paket både på den åländska och spanska julen. Det skulle vi aldrig ha råd med. Nej, de fick några små hemma på Åland och sedan ett par större här i Barcelona. Och inte mer totalt än vad de skulle fått om vi firade en jul.

Hur som helst vaknade Juni sedan tidigt på morgonen och hoppade med ett skutt ur sängen, klädde på sin finklänning och rusade in i vardagsrummet.

Gladast blev hon över att hon fick en cykel!

Och Hjalmar över sina nya badleksaker.

Så mysig morgon. Efter klapparna var öppnade drack vi varm choklad och åt croissanter.

Och sedan blev det en hel del lek, innan det var dags att åka hem till farmor igen, denna gång på trettondagslunch.

Där väntade två paket till från kungarna.

Hjalmar fick en jättefin gunghäst

och Juni ett dockhus.

Och ja, redan dagen efter, trots att eller kanske just för att vi haft så jättefina och mysiga juldagar både här och på Åland, kände jag att nu får julen vara slut för den här gången.

Men stjärnan i vardagsrummet och några ljusslingor behöll jag. De får sitta uppe tills det är ljust igen när man vaknar på morgonen. Nu ska här vintermysas!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s