Ett recept fyllt av kärlek

Fortfarande sjukstuga. Jag tänker på att jag borde börja planera vilka julklappar som ska fixas och köpas. Jag tänker på att man ifjol knappt visste om det skulle bli en julafton eller inte. Jag tänker på hur mycket jag njuter av att kunna göra upp lite planer igen. Och att jag ändå vill behålla den där acceptansen jag övade upp då, att allt kan ändras och det är okej.

Häromdagen lagade jag en lasagne till farsdag enligt min farbror Sigges recept som min kusin, hans dotter, skrev ner efter att han dog. Jag måste bara säga att det blev så sjukt gott. Nu vill jag äta lasagne varje vecka minst. Behöver sådan mat nu. Varm, mjuk och mustig. Jag älskar också sättet min kusin skrivit receptet på. Jag hör hennes röst i det och även min farbror Sigges röst, känsla och liksom personlighet. Det är så fint. Lite sorgligt också.

Min farbror Sigges lasagne

Ingredienser:ca 2-3 gula lökar, ca 500 g köttfärs, ca 3 burkar krossade tomater, en näve basilika, en näve oregano och vitlök efter smak. salt + peppar + tabasco

Köttfärssås Ta fram traktörpannan eller stora gjutjärnsgrytan, beroende på hur många matgäster du har. Hacka några stycken gula lökar. Fräs dem i olivolja tills de blir lite lagom genomskinliga. Nu kan du lägga i köttfärsen, en liten bit åt gången, så att den fortfarande har plats att brynas ordentligt. Bryn all köttfärs ordentligt. Nu är det dags att plocka fram lagret av krossade tomater på burk, och häva i så mycket som det ser ut att behövas. Jag brukar börja med två burkar, och om köttfärsen då inte simmar i röd sås, så häver jag i mer tomater tills den gör det.Vid det här laget är vi framme vid kryddningsfasen. Salta och peppra ordentligt. Häv i en näve basilika, och en näve oregano, som du har mosat sönder mellan handflatorna. Lägg i en par stycken lagerblad, en par rejäla stänk med Tabascoflaskan och krossa i valfritt antal vitlöksklyftor, beroende på vilket humör du är på. Om du vill lyxa till det hela lite mer kan du hälla i en skvätt rödvin. Nu börjar den viktigaste delen i processen, där såsen ska få stå och puttra på i lugn och ro medan du gör någonting annat. Börja inte smaka av såsen förrän efter dryga 20 minuter, eftersom det tar ett tag för såsen att ta upp kryddorna. Sedan är det bara att smaka på när man känner för det, och hälla i mer av det man tycker att saknas. Ju mer såsen smakar desto bättre! Den ska ju blandas med annat som är betydligt mildare i smaken så det är en fördel om den är riktigt mustig. 

Ingredienser: 2½ msk mjöl, 5 dl mjölk, 1-2 msk smör eller margarin, salt + vitpeppar. Jag brukar dessutom riva i muskötnöt. 

Béchamelsås Det här är inte riktigt min starka sida att beskriva, så jag lånar det ur “Vår kokbok”. Det är väl i grund och botten en enda stor redning, och det ska tydligen vara olika om man ska göra en toppredning eller bottenredning beroende på hur mycket sås man ska göra. Ni kan ju laga mat, så ni kanske kan lista ut det. Själv gör jag olika varje gång, och vet i ärlighetens namn inte vad jag håller på med… 🙂 Huvudsaken är att låta den koka så pass länge och smaksätta den så pass mycket, att det inte bara smakar vare sig mjölk eller mjöl. 

Byggande Häll lite béchamelsås i botten på ugnsformen. Lägg i ett lager lasagneplattor. Häll på ett lager köttfärssås. Häll på béchamelsås. Strö över en gnutta ost. Lägg på ett nytt lager lasagneplattor. Upprepa till önskat antal lager. Tre eller kanske på sin höjd fyra lager med plattor brukar vara lagom. Häv sedan på ost högst ovanpå. Lägg på så mycket som du själv tycker att är gott. Känn er inte tvungna att använda upp all såsen, det är bäst att få till proportionerna rätt, och spara det som blir över av såsen till någonting annat. Grädda sedan det hela i ugnen. Det brukar vara enklast att följa bruksanvisningen på lasagneplattsförpackningen för att få rätt tid och temperatur eftersom det är rätt olika mellan olika pastamärken. Jag har nämligen ännu inte gett mig på att laga egen pasta. Det brukar väl vara drygt 15-20 minuter i 250 grader eller så.

Bon appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s