En rapport från Kroatien 

I förrgår började det äntligen vända för Hjalmar.  Febern sjönk lite grann och han kunde andas bättre. Lyckan när han satt en stund på golvet och lekte.

Det är ju bara en förkylning han drabbats av och det finns så så mycket värre saker så jag känner mig lite överdriven när jag bli så orolig, men trots paracetamol och ibuprofen med jämna mellanrum ville febern de första dygnen inte gå  ner utan har legat stadigt över 39 grader. Han bara låg kokhet och flämtade i min famn.

En dag när febern steg till 39,8 bara en timme efter att ge gett honom den senaste dosen av febernedsättande blev jag riktigt orolig. Han börjad även spy av slem i halsen efter varje amning och tappad på så sätt mycket vätska. 

I dag måndag har han fortfarande över 38,5 på kvällen/eftermiddagen men är feberfri på morgnarna. Och har som ni kan se börjat bjuda på små leenden. 

Det enda viktigta är att han blir helt frisk. Men ja, semestern blev förstås inte heller riktigt som vi tänkt oss. Juni och Edu har varit ute lite grann på små äventyr och jag har suttit i skuggan med Hjalmar utomhus i små doser, men vi tappade gnistan där ett tag, blev lite molokna och uppgivna. Som man lätt blir när sådana här saker händer trots att man vet att det är en del av livet och att vi är så lyckligt lottade ändå. 

Hur som helst igår tog vi igår morse nya tag eller “cambiamos el chip” som man säger på spanska, vilket bäst översätts med att man föreställer sig att hjärnan är som ett datachip som man byter ut. Vi nollställde helt enkelt de föreställningar och förväntningar vi hade haft och började med nya i den situationen vi befann oss i. 

På morgonen åkte vi därför till den fina restaurangen Dvor, där vi åt middag på min födelsedag, för att börja dagen med en riktigt lyxfrukost. Med Hjalmar feberfri och inpackad i vagnen. 


Så mysigt där med supergod kaffe och spröda croissanter. Jag kände mig som en ny semestermänniska.


Utsikten är även helt fantastisk, men plötsligt mörknade himlen nästan som om det blev natt och det började regna och åska. Vi som just hade betalat och hade tänkt vandra in mot stan hoppade istället i bilen. 

Först var det häftigt och mäktigt att se. Det var som om någon kastade hinkar av vatten mot bilen. Så mycket regnade det. 


Men sedan började det smälla högljutt mot bilfönstren och taket. Jag vet inte om ni kan se på bilden men det haglade isklumpar lika stora som pingisbollar. 

Vi fick syn på en gammal 90- årig man som försökte söka skydd under ett träd men blev träffad på ryggen av isbollarna. Som tur var fick vi in honom i bilen och kunde med tecken och kroppsspråk klura ut var han bodde och få honom hem. 


Ovädret försvann lika fort som de hade kommit och vi tog oss äntligen in till centrum.


Känslan i de gamla delarna av Split var helt annorlunda när det var söndag.


Lugnare fastän det fortfarande var mycket folk.


Och vi utforkade ännu mer de romerska delarna 


som trots alla år häftigt nog är så välbevarad.


Det går att se många likheter med lämningarna i Rom.


Hjalmar sov och vi tog oss till en fiskrestaurang för att äta. 
Juni var lite trött och fundersam. Hon sa att hon hörde mig dåligt. Sedan när hon frivilligt ville lägga sig i vagnen för att sova började jag ana oråd.

När hon vaknade skrek hon av smärta och satt och höll om ena örat. Vi tog oss till en sjukhus och de konstaterar dubbelsidig öroninflammation. Hon fick nässpray, örondroppar, antibiotika och smärtstillande. 

Väl hemma i lägenheten hade hon mindre ont och kunde somna. Jag mätte febern på Hjalmar. Då hade den stigit igen till 38,8. 

Och ja, då blev jag orolig igen och ville bara gråta. Men inte ens det gick. Jag var för trött. Med Hjalmar febrig, vaken och sjuk har jag knappt sovit alls på flera dygn. 

Men hursomhelst sov vi allihopa till slut och idag har varit en fin dag, trots allt. ❤️

Imorgon tisdag flyger vi tillbaka till Barcelona. Jag måste erkänna att jag längtar. 😊

One thought on “En rapport från Kroatien 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s