Ett eget äppelträd, hemma igen och politiska oroligheter 

Hej! Hoppas ni haft en mysig helg. Hemma på Åland har det varit skördefest och det saknar jag alltid så mycket. Det är något speciellt med skördetider. Jag som gillar allt som har med safta och sylta att göra.

Drömmen är att en dag ha ett riktigt skafferi att fylla med allt från inlagda gurkor och konserverade plommon i likör till spanska torkade korvar och egen cider på lagring.

Tills dess är en rolig grej är att jag i år har något alldeles eget att skörda! Ett äppelträd på gården Öfvergårds i Tjudö. Fina Anna och Jan som driver gården bodde i vår lägenhet i Barcelona i vintras och var så snälla och gav oss ett andelsträd i present. 

De har nämligen gjort om hela sin gård till en andelsträdgård och vem som helst kan köpa ett eget äppelträd av valfri sort som de tar hand om. Sedan när det är dags att skörda kontaktar de en och så kan man åka dit hela familjen och plocka äpplen och ha en mysig dag tillsammans i en vacker äppelträdgård. Så himla smart idé, tycker jag. 

Jag önskar att jag kunde ha skördat våra äpplen själv men i min frånvaro ryckte mina systrar och systerdotter ut i söndags. och plockade äpplena åt mig. Mot äpplen i utbyte såklart. 😉 Hela tre lådor blev det av sorten Discovery. 

Se vilka proffsplockare:


som med fyndiga lösningar även fick tag på äpplena högst upp: 

Tack Åsa, Renee och Malva! Och tack Anna och Jan. ❤️ Det ska bli så kul att smaka dem nästa vecka. 

Annars är det just nu så skönt att vara tillbaka i Barcelona. Och vila upp oss lite efter semester. Hihi! Lustigt att det kan bli så.

Edu är pappaledig utan betalning september ut och både Hjalmar och Juni är på benen igen, så mitt i allt känns många saker enkla igen. 

 

Första kvällen när vi var hemma igen barnen hade lagt sig bara sjönk jag ner i soffan och stirrade rakt framför mig. Så lycklig över att alla var okej och så, så trött. Vad handlar egentligen den grejen om? Att ens kropp ibland väntar med att protestera tills man har utrymme för det? 


Hur som tog vi det lugnt i helgen och bara njöt av solen och värmen och det varma vattnet nere i Barceloneta. Det är fortfarande lika varmt som nordisk sommar här. 


Dagens höjdpunkt för mig var när jag fick lite tid över för att njuta av en stor kopp kaffe och några sidor ur en bok jag håller på läser just nu och som jag tycker mycket om. (Berättar mer om den sen)


Så allt är bra, förutom att jag är orolig för det politiska läget här. Som ni säkert vet kommer troligtvis en folkomröstning om Kataloniens självständighet äga rum här på söndag den 1 oktober och stämningen är spänd. 

Den spanska regeringen säger att den är olaglig och har bland annat fängslat flera katalansk tjänstemän, beslagtagit tryckta röstsedlar och försöker ta över kontrollen av den katalanska polisen. Medan de katalanska separatisterna står fast vid att omröstningen ska hållas.

Det känns verkligen att bägge låst sig i sina positioner och att läget trappas upp för varje dag. Och att ingen vet hur det ska sluta. 

Ifall ni vill veta mer kan ni här lyssna på när jag blir intervjuad i Ålands radio om konflikten. 

Bilden ovan tog jag förresten i fredags i all hast på mig själv för deras hemsida. Jag försökte se allvarlig ut och det slog mig hur sällan jag inte ler på bilder. Även i det professionella livet. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s