The importance of a bun

Processed with VSCOcam with m5 preset

Det är så intressant hur mat hemifrån blir så värdefullt när man befinner sig utomlands. Häromdagen bjöd fina Maria mig på hemlagade fastlagsbullar och jag blev så lycklig.
Så där nästan barnsligt glad som jag inte skulle bli över fastlagsbullar hemma. Jag tycker de är goda men något år har jag hoppat över att göra dem utan någon större sorg. Helt enkelt för att jag glömt bort att det är den tiden på året.
Här skulle det aldrig hända. Jag bakar munkar och gör mjöd till Valborg, lägger in sill till midsommar, gör tårta med grädde och jordgubbar på sommaren, äppelpaj under hösten och lussebullar, pepparkakor, knäck, kola. Ja, allt som finns till jul! Ifjol uppmärksammade jag till och med kanelbullens dag!??
Och vet ni varför? Jag tror det är för att alla dessa godsaker här inte bara smakar kanelbullar eller fastlagsbullar. De smakar mitt hem och alla känslorna som kommer med det.

Detta har fått mig att tänka på alla som tvingas fly sina hemland och aldrig kan återvända. Vad viktigt deras motsvarighet till fastlagsbulle måste vara för dem. Via smaker, dofter, musik och högtider kan de få återvända hem i sinnet en liten stund.
Vad hemskt då att många tittar ner på dem och tycker de borde släppa på sina traditioner.
Jag skulle bli uppriktigt ledsen om någon förbjöd mig från att äta en fastlagsbulle eller tittade föraktfullt på mig när jag firade lucia. Det är ju bara en fastlagsbulle och några levande ljus och bara för att jag vill hålla fast vid det betyder det inte att jag inte kan lära mig uppskatta tapas eller el Carneval.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s