Donuts Barcelona style

DSC_1006

Valborg firas inte i Spanien, men första maj, så igår tog jag ledigt och är idag riktigt pigg och utvilad. Redo för en ny arbetsdag.

Eftersom jag inte ville gå miste om både mjöd och munkar så ställde jag mig i tisdagskväll och bakade munkar enligt kombinationen av två recept. Ett jag fått av Heidi och ett jag fått av Åsa som är mormors recept från början. Här går inte heller att få tag på kokosfett så jag prövade att fritera dem i rapsolja för första gången. Det blev inte riktigt samma sak men nästan.

Eftersom väldigt få kryddor säljs i mataffärerna här så blev mitt största problem att få tag på kardemumma. Till min stora glädje upptäckte jag en hälsokostaffär här i närheten som sålde stora kardemumma frön som jag sedan kunde krossa i en mortel. Där fanns även andra kryddor, så nu hoppas jag på att kunna baka med lite mer smaker i brödet.

Så här gjorde jag munkarna:

VALBORGSMUNKAR

20 st

  • 100 gram smält smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 paket jäst (25 gr)
  • 1 dl socker
  • 1 krm salt
  • 1,5 tsk kardemumma
  • 1 ägg
  • 7-8 dl vetemjöl
  • kokosfett eller neutral olja till fritering (runt 0,5 dl-1 liter)
  • strösocker

Gör så här:

Värm mjölken så den blir ljummen och lös upp jästen i den. Tillsätt salt, kardemumma, lite vaniljsocker, ägg, socker och det smälta smöret. Häll i mjölet och knåda degen slät (den är relativt lös). Låt jäsa 30 minuter. Häll sedan ut degen på mjölat bakbord och dela degen i 20 delar. Rulla runda bullar och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Gör sedan hål i munkarna med fingrarna, hålet skall vara större än du tror då munkarna jäser upp när du friterar dem.

Värm oljan eller kokosfettet  till ca 180 grader och fritera sedan 2-3 munkar i taget.  Det tar ca 1-2 minuter per sida. Lyft upp munkarna och doppa dem i strösocker.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s