Medsystrar, krigsberättelser och en damm som brister

God morgon! Ligger i sängen bredvid Juni och hon andas så lugnt och skönt. Hjalmar vaknade redan 05.40 och Edu gick upp med honom. Planen var att jag skulle sova nu men det är som om min kropp redan tagit morgon och jag kan inte somna om.

Ibland känner jag mig desperat efter mer sömn. Hjalmar vaknar fortfarande mycket på nätterna och min kropp känns så trött. Jag har hittat ett litet ställe i Gracia där de har olika aktiviteter för barn på eftermiddagarna. Juni provar på olika saker och hon älskar det. I måndags var det balett och igår julpysslade vi. Där träffade jag en mamma från Frankrike som hade barn i precis samma ålder som jag och sa att hon aldrig varit så trött i hela sitt liv. Jag nickade instämmande och sen skrattade vi åt alltihop. Det var så befriade. Det här med att hitta medsystrar i livet, vad viktigt det är.

Den här veckan är annars rätt så hektiskt, om bara en vecka ska nämligen barnen och jag åka hem till Åland och eftersom vi blir där ända till nyår är det mycket som ska fixas och packas.

Jag tycker om att köpa några av julklapparna här, sådant som man inte kan hitta hemma. Dessutom har jag tre syskonbarn som fyller år i december. Och så vill jag ju ta hem lite godsaker i matväg också. Men jag vet inte riktigt hur jag ska hinna för jag har även en hel hög med deadlines och artiklar som ska skrivas och översättas.

Förresten, ni som bor hemma på Åland, ni har väl inte missat min serie om Finland 100 år på lördagar i Ålandstidningen. Jag vet att det kanske inte låter jätteintressant… (kanske är det bara jag som fascineras av sådana saker), men jag har träffat fyra personer som upplevt krigen i Finland på olika vis och skrivit ner deras berättelser. Nu på lördag är det Mirjam Öberg som berättar om när hon och hennes familj evakuerades från Karelen, om åren som krigsbarn i Sverige och hur det känns att bli som flykting i sitt eget land och aldrig kunna återvända hem. Jag blev så berörd av hennes berättelse att vi bägge två satt och grät under intervjun. Läs den, om ni kan och hinner.

Ni har väl inte heller missat att #metoo-kampanjen nu nått Svenskfinland. #dammenbrister

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s