Do babies have to be trendy?

1410307000_1_1_2_web
Spanska klädkedjan Zara har jättefina barnkläder. Speciellt här i Spanien. Det jag gillar med dem är att de inte är så könsstyrda i rosa och blått, utan helt enkelt bara är fina.
Men ändå undrar jag, måste bebisar vara trendigt klädda?
Jag går runt på gatorna här och bebisarna omkring mig är så himla coola i scarfs och trendiga munktröjor, häftiga mössor med snygga mönster och i märkesskor och sneakers. Till och med deras nappar ser liksom trendiga ut och har mustascher på eller andra kreativa saker.
Jag förstår att det är en rolig grej. Att klä sina barn så de ser fina ut. Men är det verkligen nödvändigt?
Först och främst växer de ju jättefort. Ska man hänga med i bebistrenderna så måste man ju köpa nya kläder nästan varje månad. Det blir rätt så dyrt…
Visst, det finns ju billiga kläder. Här på rean såg jag t-shirts till Juni för fem euro styck. Men vem betalar dem då? Är den andra små barn som sitter och jobbar i en fabrik någonstans i de mer fattiga delarna av världen? Jag vet inte, men hur kan de annars kosta så lite?
Dessutom vad ska vi göra med alla kläder sen. Ett litet barn producerar ju ett helt berg med barnkläder i den här farten. Slängs de bara sen eller ger folk dem vidare till andra behövande? Jag hoppas det.
Vi har i alla fall haft turen att få ta emot en massa fina andrahandskläder till Juni sedan hon föddes. På riktigt har jag bara köpt en pyjamas till henne. Allt annat har vi fått.( Och om vi inte hade fått, så hade jag köpt secondhand)
Och det känns så bra. Inte bara för vår ekonomi, utan även, som jag sagt tidigare, för miljön och för att Juni har på sig kläder som har tvättats lite och är mindre giftiga och mjukare mot hyn.
Jag förstår att när hon går i skolan och alla andra barn har ett visst klädmärke eller trend så kanske vi måste ge med oss. Men nu när hon knappt är medveten om var hon börjar och slutar och just upptäckt sina egna tår, så känns det onödigt.
Hel, ren och varm räcker just nu.
Pressen att vara trendig kommer hon att hinna uppleva många gånger om ändå.
Tyvärr…

5 thoughts on “Do babies have to be trendy?

  1. Att ge barnkläder till varandra är fantastiskt tycker jag. Vi har inte köpt många plagg till våra barn, det mesta kommer från vänner och kusiner, och det mesta ger vi vidare! Många av kläderna har passerat 6 barn och använts av alla, och är fortfarande snygga.
    Såklart köper vi lite nytt, det är ju mysigt att välja något eget ibland, men i det stora hela är det återvinningscirkeln som snurrar! Och Saga är ju sju nu, Signe fem, dom har än inga åsikter om att det är begagnat, snarast tvärtom, coolt att ha samma kläder som barn dom ser upp till 🙂

  2. Blir glad när jag läser om ärvda kläder och second hand! =)
    Jag har två flickor, idag 18 och 22 år gamla. De har varit väldigt ointresserade av kläder och smink, precis som sin mor….Visst fanns det en period då de ville ha märkesjeans, men den perioden blev för oss väldigt kort!

  3. Jag tycker att det är perfekt att göra som du gör. Det är ju bättre för både miljön och börsen att använda begagnat och second hand för det mesta, även för oss vuxna. Sedan kan man ju köpa lite nya “finkläder” ibland till speciella tillfällen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s