So close to me

IMG_7423.JPG

Jag har fått en bebis som sover väldigt lite. “Nyfödda sover mest hela tiden, nästan 20 tim per dag”, sa många till mig innan. Men vår finis sover väldigt lite på natten och 5-15 min, högst en halvtimme på hela dan.
Eftersom vi har däremellan har problem med amning och magont går jag stundtals runt i ett zombieliknande tillstånd och vet knappt om det är natt eller dag och var jag befinner mig.

Ibland bara gråter jag eller skrattar hysteriskt. Och allt som oftast drömmer jag om att checka in på hotell. Sova, sova, sova mellan mjuka lakan. Under en hel helg. Helst en vecka.

Ändå, märkligt nog, är jag totalt vaken när det gäller henne. Som en beskyddande lejonhona, redo att attackera vem eller vad som helst som hotar att skada henne. Ständigt uppkopplad på någon slags direkt kommunikationslinje mellan min kropp och hennes behov. Utan några som helst tankar, reagerar jag. Instinktivt.

Det är märkligt, men nu förstår jag att det är den navelsträngen som är så svår att klippa sen.
Ansvaret att hon är så beroende av mig, kan kännas tungt att bära, men framförallt är det beroendeframkallande.

Jag behöver känna hennes doft intill mig för att kunna somna på kvällen, kanske till och med mer än vad hon behöver känna min.

Ps! Bilden har finaste Lina tagit.

12 thoughts on “So close to me

 1. Vår dotter var likadan. Sov ytterst lite på dagen. Visst avundades man de som berättade om sina barn som sov tre-fyra timmar på dagen. Själv hann jag just och just ta en kopp kaffe och gå på toan så var hon vaken igen. Jag drömde också om att få sova på hotell, bara liksom få soooova. När jag väl gjorde det utan min dotter vaknade jag varje gång någon pratade på gatan utanför då jag var orolig att min dotter skulle vakna. Upptäckte varje gång till min förvirring att hon var ju inte där. Så så vart det med det sooovandet.

  • Tack Gabban! Det är skönt att höra om en liknande berättelse. Det är precis så. Jag tar en kopp kaffe eller något och så är hon vaken igen. Blev det bättre sen när hon blev äldre? Kram!

   • Hej igen

    Någon dagsovare blev det aldrig av vår dotter. Men en sjuhelsikes nattsovare blev hon efter fyra månader. Då kom jag till insikt att min mjölk inte ens i närheten räckte. Så vi började med ersättning.

 2. Prova med Tutteli eller mjölkersättning! Så var min bebis också men när hon fick mer mat var det som om lugnet skulle lagt sig!!!

 3. Mitt första barn ville äta åtminston en gång i timmen på nätterna och sov bara korta stunder på dagarna, 15-20 minuter. Jag vet inte hur många gånger jag tänkte :”this too shall pass..” även om det inte känns så när man är mitt i det. Man får vara lite zombie mellan varven.

 4. Det där känner jag också igen väldigt mycket. Lägg till att det var dags att börja dagen klockan fem varje morgon. Klockan nio dags att gå till en lekpark. Klockan elva hänga på låset till något kafé (varför öppnar de så seeent?!). Ha ha! Då var jag avundsjuk på föräldrar med barn som sov mycket, men nu är jag glad att ha ett piggt och alert barn.

  • Tack vännen! Ja, du har rätt! Det är nog roligt sen att ha ett piggt barn. Saknar dig och blev så glad över ditt mejl. Svar kommer snart…;) Och hör med Pelle om Skype…;)Stor kram!

 5. Det låter onekligen jobbigt. Minns när jag själv var i den där dimman med första barnet. Att få höra “det går över” hjälper inte just då i stunden. Är du med i Amningshjälpens slutna grupp på fb? Där kan man ställa frågor och få svar om stort och smått. Det är barnmorskor, ‘hjälpmammor’ och vanliga dödliga trötta morsor som svarar på ens frågor. Även om man inte deltar aktivt kan det vara intressant att läsa och ta del av andras frågor och de svar de får.
  Lycka till, kämpa på!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s