Guitar concert and demonstrations

IMG_8103

I lördags hade Edu bestämt dejt med mig, men vad som skulle hända var en överraskning. Vi hade en jätteskön dag och på kvällen plockade Edu fram två biljetter till en klassisk gitarrkonsert i konserthuset Palau de Musica. Jag blev jätteglad för jag är så förtjust i spansk gitarrmusik

IMG_8109

och tycker väldigt mycket om själva huset Palau de musica, som är som en modernistisk dröm med mosaik överallt och en

IMG_8111

massa roliga utformningar och skulpturer i varje hörn. IMG_8113

Huset är skapat av modernist-arkitekten Dominech i Montaner och vart man än tittar ser man nya saker att beundra

IMG_8117

som den vackra scenenIMG_8119

den fantastiska lampan i taket

IMG_8120

och valvbågarna med alla rosor på. Jag försökte ta in allt, tills musiken började och jag drogs med in i den. De spelade Bach och Mozart men även skön flamenco-musik. Vi var supernöjda och gick efteråt ut på gatan för att ta oss hemåt.

IMG_8108

De vi inte visste var att demonstrationer pågick utanför. Det händer mycket politiskt här just nu och många är trötta, ledsna och arga. En fredlig demonstration hade spårat ut och en liten grupp av demonstranterna började sätta eld på containrar och slå sönder bankfönster. ( Banker en symbol för korruption och den ekonomiska krisen för många)

Poliser fanns överallt och det tog lång tid att ta sig hem.

Att sådana här saker händer gör mig lite rädd och ibland undrar jag verkligen var allt ska sluta. Inte bara här, utan i hela Europa. Med den ekonomiska krisen, alla nedskärningar, växande rasismen, Putin, Ukraina och mångas maktlöshet.

Jag känner mig också dum som inte gör något, som bara läser och informerar mig men inte handlar. Där satt vi och njöt av en vacker konsert, medan de utanför kämpade för jätteviktiga saker.

De två saker som folk främst demonstrerar mot här är:

1. Den nya abortlagen 

Spanska kvinnor har sedan 2010 haft rätt till abort upp till graviditetens 14:e vecka, och i särskilda fall ända upp till 22:a veckan. Den abortlagstiftningen, som är i linje med den i många andra katolska EU-länder, kom till under en socialdemokratisk regering.

Det nya lagförslaget från den konservativa regeringen under Mariano Rajov innebär att abort endast tillåts om kvinnans liv eller hälsa är i fara eller om hon har blivit våldtagen. Unga kvinnor mellan 16 och 17 år behöver sina föräldrars tillåtelse för att få abort, även om övriga krav är uppfyllda. Läkare som bryter mot lagen hotas av upp till tre års fängelse och att mista sin läkarlegitimation i sex år.

Dessutom kommer inte abort att tillåtas om fostret riskerar att födas med svåra missbildningar om inte dess liv är i fara. Den typen av aborter har annars varit tillåten i Spanien i över 30 år. Förslaget har mött förvåning och kritik i andra EU-länder. Den franska kvinnoministern Najat Vallaud-Belkacem har sagt sig vara chockad över att Spanien tar ett steg tillbaka i frågan om kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar. Förslaget ska upp i parlamentet senare i vår, och lagen kommer, om den antas, att gälla från 2015.

2. Anti-demonstrationslagen ”Ley de seguridad”

Den nya lagen gör det bland annat olagligt att anordna oanmälda demonstrationer i Spanien framför kongressen eller annan statlig byggnad eller i sociala medier, med böter på upp till 30.000 euro per deltagare. Och även:

– Att vägra legitimera sig på gatan för polis, 30.000 euro.
– Att hindra en tjänsteman från att göra sin plikt, 30.000 euro (vilket i praktiken innebär att exempelvis sittprotester kan komma att bli strikt förbjudna).
– Att skända flaggan 600. 000 euro.
– Att måla en satirisk bild av t.ex. en politiker, 30.000 euro.
– Att skriva något som uppfattas som förolämpande om nationen Spanien på ett plakat i t.ex. en demonstration, 30.000 euro.
– Att filma och/eller fota en polis i tjänst, 30.000 euro.
– Att förolämpa en polis, 1.000 euro.
– Att täcka för ansiktet 30.000 euro.
– Att orsaka störning av den allmänna ordningen, 30.000 euro.

Denna lag är redan godkänd av den spanska regeringen och går emot FN:s konvention för mänskliga rättigheter, Artikel 10 – Yttrandefrihet, där det är förordat att “var och en har rätt till yttrandefrihet. Denna rätt innefattar åsiktsfrihet samt frihet att ta emot och sprida uppgifter och tankar utan offentlig myndighets inblandning …”.

Här kan ni som vill läsa mera:

Reuters

Aftonbladet

Fria tidningar

The Guardian

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s