A tuesday in the shadow of the wind

IMG_2241

Förra tisdagen begav jag mig in till Barcelonas centrum för att möta

IMG_2117

de här fina personerna. Jag skulle nämligen ta med dem på en guidad tur i författaren Carlos Ruiz Zafons fotspår genom stan. Det är han som skrivit böckerna om Vindens skugga och även om en del platser i hans romaner är påhittade, så finns adresserna och liknande affärer och hus.

steg2

Vi började på Las Ramblas och försökte föreställa oss hur det skulle vara att gå här en dimmig morgon som romanens huvudpersonen Daniel gjorde

steg3

på väg till de ”glömda böckernas kyrkogård” som i boken låg på den här gatan. Vi såg de han gjorde. Burar av fåglar, dussintals bokförsäljare och stadens operahus.

steg4

Därefter fortsatte vi mot hamnen och Columbusstatyn.

steg5

Vi  siktade vi sedan in oss på Plaza Real, det spektakulära torget där två av bokens karaktärer, Barcelo och Clara, bor i sin palatsliknande lägenhet.

steg6

Vi rörde oss sedan bort från torget genom gränden som leder till gatan Calle Ferran och fortsatte till höger mot följande torg, Jaume I, där kataloniens regeringsbyggnad ligger. Vi började nu komma djupt in i de gotiska kvarteren med sina fina, gamla byggnader och smala, slingrande gränder. På samma gång romanernas hjärta.

steg7

Calle Argentina på andra sidan den stora vägen Via Laietana ledde oss vidare till kyrkan Santa Maria el Mar, som byggdes av stenar från Montjüic på 1300-talet.

steg9

Därefter fortsatte vi vidare mot Barcelonas katedral. Där bakom finns en liten gränd som leder till Plaza de San Felipe Neri, där Nuria Monfort bor i boken. Om man sätter sig vid fontänen här går det nästan att höra människornas röster som ekar tillsammans med skuggorna från andra tider. Vi fortsätta att följa de spåren och avslutade den litterära guidningen på restaurangen Els Quatre Gats, bokkaraktärerna Daniel och Fermins lokala tillhåll, men även Picassos favorit. I verkligheten.

IMG_2125

Efter jag tackade för mig gick jag vidare ner mot hamnen igen och mötte upp dessa två fina semesterfirare. De bjöd mig på lunch i solen.

Ni kan läsa mer om mina guidade turer här.

Last tuesday I held my first guided tour in the footsteps of the catalan writer Carlos Ruiz Zafón. You can read more about my guided tours here.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s