Carnaval!

IMG_3796I helgen firade man karneval här i Spanien. Det betyder att både stora och små barn klär ut sig och att det överallt är kalasstämning med ballonger, parader, musik och annat festligt.

Eftersom Juni tycker väldigt mycket om hundar fick hon en hundkostym av sin farmor Rosa och i lördags åkte den på innan vi begav oss ut på stan för att kolla in vad alla andra klätt ut sig till.

Karnelvalfirandet firas varje år sju veckor efter den första fullmånen efter vintersolståndet och firandet varar i över en vecka. Karnevalen har förmodligen sina rötter i magiska riter för att betvinga de krafter som håller våren tillbaka. Man firar dagarna med upptåg, maskerader och dans.

Men ända sedan Medeltiden har karnevalen också handlat om att utmana förbuden i samhället, rikta kritik mot myndigheterna genom satir och utklädnad och om att bryta monotonin i vardagen.

Kostymerna och maskerna är ett slags kamouflage så att du kan vara fri att uttrycka dig utan att råka illa ut.

Det är häftigt, tycker jag.

I Norden hölls även karnevaler förr, men efter reformationen försvann firandet från de protestantiska länderna. Fortfarande i dag firas dock karneval eller ”Fasching” i Tyskland. Italiens största karneval är den i Venedig som är är berömd för sina traditionella dräkter med masker från 1200-talet. Sedan finns ju karnevalen i Rio så klart och Mardi Gras i New Orleans.

Den första karnevalen som har dokumenterats i Barcelona hölls år 1333, men det var först på 1600-talet som firandet började se ut som det gör i dag. Och det var många år senare på 1800-talet som man verkligen började gå in för kostymer, masker och vackra dräkter. Överlag var det ju populärt då med maskeradfester. Dessutom var det nu som den satiriska litteraturen gjorde entré.

Genom historien har många ledare försökt förbjuda karnevalen. Under Francotiden kunde man exempelvis inte hålla någon officiellt karnevalsfirande i Spanien. Det var först på 1980-talet som firandet började återhämta sig. Det var inte så länge sedan. Något jag ofta glömmer bort.

När Edus mamma vara liten var det exempelvis förbjudet. Det är därför så fint att hon nu får se sina barnbarn klä ut sig.

IMG_3802

 


 

 

 

One thought on “Carnaval!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s