Så hittar du den godaste spanska skinkan

Det var inte den solmogna honungsmelonen som var perfekt skuren i tärningar på tallriken framför mig som gjorde lunchen till en av mina mest minnesvärda. Det var den lilla tallriken bredvid som fick mitt hjärta att slå några slag extra. Den var fylld med röda skivor som var tunna som oblater av det som kallas Jamon Iberico de bellota. Lägger man en sådan skinkbit på tungan upplöses den efter några minuter …och kvar i munnen har du en fantastisk smakupplevelse.

En läsare hörde av sig och undrade om jag kunde berätta lite mer om spansk skinka och hur man vet vilken som är bra och vilka sorter som är goda.

Så här är det:

Det finns fyra olika typer av jamón ibérico och hur de skiljer sig åt beror främst på vad grisarna har ätit. Hur man lagrar skinkorna brukar gå till på ungefär samma vis, men smaken förändras beroende på hur länge de hänger uppe i taket och lufttorkas. De lite billigare skinkorna brukar lagras ungefär ett år medan de allra bästa kan ha lagrats upp till fyra år.

Du kan se på färgen på skinkorna hur länge de har lagrats. De yngre skinkorna har en ljusrosa färg medan de äldre är vinröda.

Här är fyra olika nivåer av iberisk skinka:

Jamón ibérico de bellota
Detta är den allra godaste skinkan och även den dyraste. Den görs av iberiska grisar som enbart ha fått äta ekollon. Skinkan brukar åtminstone lagras i tre år och kalas då för reserva. Gran reservs har lagrats ytterligare ett år.

Jamón ibérico de recebo
Det som skiljer denna skinka åt från Bellota-skinkan är att grisarna både har fått ätit ekollon och olika sädesslag. Den anses inte lika fin, men är också väldigt, väldigt god och har lagrats precis lika länge, åtminstone tre år.

Jamón ibérico cebo de campo
Grisarna som används till denna skinka har fått beta fritt och de har ätit en kost av olika sädesslag. Skinkan är inte lika exklusiv som bellota och recebo och smaken är lite mildare, men jag tycker den är väldigt god ändå och prisvärd. En perfekt vardagsskinka.

Jamón ibérico de cebo
Skinka som görs av uppfödda grisar som inte vandrar fritt och som göds upp på olika sädesslag. God tycker jag. Absolut. Jag tycker bara inte om att grisarna ofta hålls instängda.
Om är osäker på om du köpt skinka från en fritt vandrande gris eller inte, se på skinkas fett. Är fettet insprängt i köttet som smala strimlor betyder det att grisarna fått röra på sig. Ligger däremot fettet som en bred sträng intill köttet har grisarna stått still.

3 thoughts on “Så hittar du den godaste spanska skinkan

  1. Jamón kan vara en av de bästa sakerna som finns i Spanien.
    Jag skulle vilja lägga till att smaken avgörs lite av var skinkan har hängt och torkat. En skinka från Trevélez har varken samma smak eller samma färg som en från Jabugo (och området runt omkring) som, jag må vara färgad av att jag bor i den här änden och har ätit mest Jabugoskinkor, jag tycker smakar tveklöst bäst!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s