Mörkt frukostbröd som jäses i kylen över natten

IMG_2622
Mörkt bröd är väldigt svårt att få tag på i Spanien och ibland får jag sådant sug efter det. Detta bröd är inte de allra mörkaste, men det har i alla fall rågmjöl och grahamsmjöl i sig
IMG_2626
och linfrön.
IMG_2631
IMG_2633
IMG_2639
IMG_2623
Rör ihop allt, i med linfrönen och knåda sedan i några minuter så att brödet blir luftigare.
IMG_2641
Sedan in i ugnen. Receptet har jag fått från den inspirerande bloggen Lindas bakskola. Hon har bra och goda recept som hon beskriver enkelt och bra i bilder. Kolla in den!
IMG_2648
IMG_2653
IMG_2645
Vill du ha nybakat bröd till frukost, kan du göra degen kvällen innan och sedan kalljäsa den i kylen över natten. Det enda du behöver göra är att jäsa degen i en halvtimme innan du bakar ut den till en limpa och sätter den övertäckt in i kylen. Sedan på morgonen låter du den stå en stund i rumstemperatur medan ugnen blir varm och det är dags att sätta in den i ugnen.

Mörkt frukostbröd

25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
2 msk rapsolja
½ dl linfrön
2 dl grovt rågmjöl (fint rågmjöl går också bra)
1 dl grahamsmjöl
ca 3–4 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Forma degen till en limpa. Lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

3. Skär snitt i degen med en vass kniv.

4. Pensla limpan med vatten och strö över lite rågmjöl. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s