Handgjorda skor

IMG_2202
En sak som Menorca är känt för är sina skor. Flera av fabrikerna här, som är relativt små, tillverkar fortfarande skor för hand och när jag fick höra om det ville jag veta mera.
IMG_2212
Jag hade turen att få komma och besöka skofabriken Ponts Quintana och se mig omkring och det var riktigt häftigt. Här skär en man ut läderbitarna till ett par höststövlar.
IMG_2233
Här rättar man till ojämnheter
IMG_2231
och här limmar man på sulorna på skaften.
IMG_2222
Jag fick även ta en titt in i syverkstaden, där
IMG_2220
alla läderbitar sys på skilt för sig. Jag har alltid tyckt om program där man får se hur saker tillverkas, men att få se det i verkligheten är ännu mer intressant.
IMG_2210
Det fina var att det syntes hur mycket kärlek de la ner i varje sko. Allt det höjer ju förstås priset på skorna, men det skulle vara roligt att veta hur mycket längre de håller och vad priset egentligen blir i slutändan.
IMG_2250
Alla skoföretagen på ön är familjeägda och här är en tredje generationens skomakare bakom sandalmärket Ria. Han berättade för mig att det är tack vare skotillverkningen som Menorca kunnat behålla sina stränder fria från stora hotellkedjor och annan exploatering. De har nämligen inte behövt satsa allt på turismen för att överleva.
IMG_2257

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s