Photo power

bild(302)

Häromdagen besökte jag ett av mina favoritmuseum i Stockholm.

bild(303)

Nämligen fotografiska museet vid Stadsgårdskajen. Jag tycker om miljön, men även valet av utställningar de oftast gör.

Image

Bland annat visar de just nu flera verk av den japanska konstnären Motohiko Odani, men största delen av utställningslokalerna upptas av fotografier av Helmut Newton. En konstnär jag inte alls är så  imponerad av.

bild(302) kopia

Han gjorde sig en karriär på att ta konstnärliga, sexualiserade modefotografier av nakna kvinnor i perversa ställningar. En typ av fotografier som tyvärr många modeföretag och tidningar fortfarande använder sig av idag. Jag menar, gör reklam för kläder med nakna kvinnor bredvid påklädda män.

Som exempelvis American Apparel. Har ni missat den debatten läs mer om det här.

Fastän jag verkligen ogillar Helmuts Newtons fotografier tyckte jag om att se utställningen. Det är som någon säger i en av Gudfader-filmerna. Man ska lära känna sig fiende.

Helmut Newton in the museum of photography in Stockholm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s