Semana Santa

ImageImageImageImageImageImageImageImageImage

Jag tänkte att ni skulle få se lite bilder från Semana Santa som påsken kallas här. Namnet översätts bäst till stilla veckan och traditionerna går tillbaka till 1600-talet då kyrkan beslutade att berätta historien om Jesus lidande på ett sätt som folket skulle förstå, nämligen genom att anordna en serie processioner, som föreställer scener ur bibeln, genom städerna.

I fredags åkte jag och Carro in till plaza Catalunya för att titta och få lite påskkänslor. Ett långt tåg av botgörare i svarta dräkter och huvor ger ett nästan kusligt intryck hos den som upplever den spanska påsktraditionen för första gånget. Till detta ett ödesmättat trumdunk och förstämda trumpeter.

Konkurrensen är hård bland medlemmarna om att få vara med och bära de värdefulla religiösa figurerna i processionståget. Det krävs bland flera dussin bärare av de tunga tronerna med de olika bibliska gestalterna. Och det måste bli täta pauser, som bestäms av bärarlagets ledare, genom att han klingar i sin klocka. De tyngsta figurerna på sina troner väger 6 ton och bärs av 100 män.

Easter celebrations in Barcelona. Traditional processions through the city.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s