Menorca, fick jag veta, har även sitt eget gindestilleri.
En tidig morgon körde jag därför till huvudstaden Mahon och till destilleriet Xoringuer för ett besök.
Där träffade jag dessa två som tog med mig med på en tur genom destilleriet och historien.
De berättade för mig att på 1700-talet när Menorca tillhörde England kom stora skepp till Mahons hamn med ginsugna sjömän. Eftersom England på den tiden drev handel tillsammans med Holland var vart femte fartyg holländskt och det var dem som introducerade tillverkningen av gin.
På Menorca fanns varken någon kunskap eller enbär att göra gin av, men efter lång övertalning började man tillverka den eftertraktade drycken.
Än i dag i destilleriet Xoringuer tillverkar man gin på traditionellt sätt.
Kompressorerna är flera hundra år gamla och fungerar ungefär som en mokkabryggare. I behållarna lägger man alkohol och vatten. I “filtret” längs enbär och sedan
eldarn man med vanlig ved under så att alkoholen och vattnet värms upp och förvandlas till ånga.
Ångan transporteras sedan i kopparrör som kyls av havsvatten från hamnen bredvid och ut ur rören kommer gin.
Denna kille som jag tyvärr inte har namnet på har koll på hela förloppet och speciellt
på tiderna. Ginet ska komma ut med några minuters mellanrum, annars går det antingen för långsamt eller för snabbt och något är fel med alkoholhalten.
Det lustiga är att eftersom inte det finns några enbär på Menorca är hela övervåningen av destillerat ett enbärslager. Här torkar man under flera år enbär som man importerat från Pyréneerna.
Förr i tiden, när det inte fast plastbehållare av något slag, hällde man först upp ginet i ett ekfat. Men eftersom träet ger smak, lärde man sig efter tag att tappa upp gin
i glasbehållare
och så småningom i keramikbehållare som alla hade hemma för att dricka vatten ur.
I dag finns bara ett gindestilleri på Menorca, men under en period fanns närmare tio stycken. En lag i England förbjöd nämligen ginproduktion på den tiden, men eftersom kontrollen inte var lika stor i kolonierna, fortsatte man ginproduktionen som mycket man bara kunde i de regionerna.
Intressant tyckte jag och äntligen fick jag en förklaring till varför man tillverkar gin i Indien, som Bombay Sapphire.
En annan rolig grej modellen av ginflaskan som de visade upp för mig. Jag tror min morfar hade en sådan eller i alla fall en liknande ovanför spisen på stugan. Åh, vad jag skulle vilja veta mer om vad min sjöman till morfar hade för sig på sin tid. Jag är säker på att han skulle ha många goda historier på lager.