My year of 2013

bild-347

Gjorde du något 2013 som du aldrig gjort förut? Ja, år 2013 var verkligen ett händelserikt år för mig men många nya saker. Jag sa upp mig från mitt fasta jobb på Ålandstidningen och blev frilansjournalist istället, startade eget företag, flyttade till Barcelona, blev sambo med Edu och förlovade mig. Mer spännande saker kan man inte önska sig under ett år.

img_4223

Genomdrev du någon stor förändring? Ja, jag tog en massa läskiga beslut som jag velat göra länge men inte vågat och som ledde till alla dessa förändringar här ovan.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Ja, fina Samira och Omid fick lilla Lionel, som är så otroligt söt.  Även mina vänner Victor och Johanna fick en dotter som jag tyvärr inte träffat än.

Vilket datum från år 2013 kommer du alltid att minnas? Den 29 maj när Edu plötsligt lutade sig fram över bordet på en jättefin restaurang, tog mina händer och lade någonting runt av metall i min handflata.

img_2396

Dog någon som stod dig nära? Nej, tack och lov inte. Det är min stora skräck. Alltid! Livet är så fruktansvärt skört.

img_1486

Vilka länder besökte du? Jag åkte som en jo-jo mellan Spanien, Sverige och Åland, men någon annanstans reste jag inte. Vardagslivet var helt enkelt tillräckligt äventyrligt, så på sommaren semestrade jag på Åland och i höstas besökte Edu och jag Baskien och Ribera del Duero i Spanien.

Bästa köpet? Jag kostade på mig ett nytt objektiv till min kamera som har hjälpt mig ta fler bilder som jag tycker om. Det köpet är jag nöjd över. Annars har jag försökt köpa så lite som möjligt.

Gjorde någonting dig riktigt glad? Ja, en sak gjorde mig helt ofattbart glad. Ni får snart reda på vad det är…

Saknar du något från år 2013 som du vill ha år 2014? Mer ledig tid utan några som helst planer. Jag hade väldigt få sådana stunder detta år eftersom jag både pluggade spanska och jobbade på för fullt.

Vad önskar du att du gjort mer? Stannat upp, funderat på vad jag hunnit med och varit nöjd över det. Istället för att ständigt fokusera på vad jag inte hunnit med.

Vad önskar du att du gjort mindre? Oroat mig över saker jag inte har någon makt över.

Favoritprogram på TV? Jag ser knappt alls på tv, men hittade en bio i Gracia där vi bor som visar superbra europeiska filmer. Det är länge sedan jag sett så mycket bra film.

Bästa boken du läste i år? Oj, jag har läst många bra böcker i år. I somras gjorde jag en lista över alla klassiker jag inte läst men velat läsa och sakta men säkert håller jag på att beta av den listan. Marguerithe Duras roman ”Smärtan” om andra världskriget berörde mig starkt. Likaså Johannes Anyurus roman om sin far ”En storm kom från paradiset.” Men allra bäst var ”En halv gul sol” av den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie. Läs den!

Största musikaliska upptäckten? Att börja sjunga i kör igen och bli påmind om hur roligt och avkopplande det är.

Vad var din största framgång på jobbet 2013? Att jag lyckades starta ett företag och få in så pass mycket pengar att jag klarade betala hyra och mat och sådant och att jag fick jobba för tidningar som jag tidigare bara drömt om.

bild315

Din största framgång på det privata planet? Att jag vågade satsa fullt ut på ett förhållande igen, trots att jag var rädd.

Största misstaget? De gånger jag har varit konflikträdd. Det är något jag alltid kämpar med. Är verkligen rädd för att göra folk besvikna. Ett tag gjorde jag allt för att undvika det. Numera är jag modigare, men fortfarande trillar jag dit ibland. Jag tror det är någonting jag måste kämpa med hela mitt liv.

bild123

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Gladare. För jag somnade nästan varje natt med Edu bredvid mig.

Vad spenderade du mest pengar på? Resor som vanligt.

Något du önskade dig och fick? Kärlek!

Något du önskade dig och inte fick? Mer tid. Det känns som om den aldrig räcker till.

Vad gjorde du på din födelsedag 2013? Edu överraskade mig med en helg i min favoritby Cadaquez, där husen är alldeles vita och havet så blått så blått! Allt var alldeles underbart perfekt, förutom att Åsa inte var där. Så det här året har vi lovat varandra att vara tillsammans på vår dag.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Det var jobbigt i höstas när jag var så mycket sjuk och låg inlagd på sjukhus och så, men nu spelar det ingen roll, nu när jag mår bra igen.

Vad fick dig att må bra? Att sova minst 8 timmar per natt och träna. Äta mindre socker, kött och vitt mjöl. Läsa, skriva, lyssna på musik, lära mig saker. Långa, djupa andetag. Känna nya människor. Samtal om intressanta saker. Tid med dem jag älskar. Kramar. Några stunder för mig själv.

img_2508

img_1919

bild2941

Vem saknade du? Alltid någon. De jag tycker om här när jag var i Barcelona. Och de jag tycker om i Barcelona när jag var här.

De bästa nya människorna du träffade? Alla tjejer i kören, Grazia från Italien, Camilla från Brasilien och alla andra i min spanska klass i Barcelona. Och bästa Noemi, som jag visserligen känt tidigare, men som jag nu har lärt känna ännu bättre. 

img_1427

Mest stolt över? Att jag numera är min egen chef.

Högsta önskan just nu? Att alla jag älskar fortsätter leva och vara friska. Det är det enda jag önskar!

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Jag uppskattar väldigt mycket det jag har, men jag vill göra det ännu mer. Ta tillvara på stunder med min familj, mina vänner, soliga dagar, regniga dagar, kramar, jobb som går bra, vänliga leenden, tysta stunder, sovmorgnar, våren, hösten, simturer, samtal, en god bulle, ett mjukt täcke, förståelse och insikter.

dsc_0248

6 thoughts on “My year of 2013

 1. Liz, Du skriver så fint. Personligt, men ändå läsvärt för oss andra. Fortsätt me det.
  Jag vill också tacka för det gamla året och att Du gjorde en artikel om mig. På avstånd, men det gick ju bra tack vare Skype och e-mal.
  Jag önskar Dig och de Dina en god fortsättning på året 2014 och hoppas att det Du önskar Dig i bloggen här ovan blir verklighet.
  Med varma hälsningar från Island!

  Per Ekström

  • Tack så mycket Per! Vad fint av DIG att höra av dig! Jag blir så glad över dina fina ord! Och vad roligt att det kändes bra med artikeln. Nu är jag tillbaka i Barcelona, men alla där hemma hälsade så gott när jag berättade om din hälsning. Hoppas du får ett jättefint 2014! Stor kram! Liz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s